luni, 9 august 2010

Respiratia

RESPIRATIA, SURSA PRIMORDIALA DE VIATA

Tineretea fara batranete nu e o simpla metafora. Daca sorocul vietii ne e scris in destin, calitatea ei se afla in puterile noastre. Firul vietii consta de fapt intr-un numar de respiratii pe care-l primim la nastere, prin destin. In functie de cum respiram, mai lent sau mai rapid traim mai mult sau mai putin.
Oboseala, depresia, nervii, apatia, neputinta comunicarii – toate sunt semne clare ca energia se afla in deficit. Plinul de energie de care avem nevoie ca sa functionam, precum un motor de masina de cursa lunga, se face prin cateva mijloace la indemana: alimentatie sanatoasa (energetica, e mai ales aceea bazata pe legume si fructe), miscare fizica minima (plimbarea de seara), relaxare (comanda vietii noastre organice se afla in creier si el trebuie sistematic deconectat), respiratie (conexiunea directa la oxigen).

Oamenii respira foarte diferit. “Spune-mi cum respiri, ca sa-ti spun cat esti de sanatos”, este un adevar pe care stiinta indiana despre viata l-a descoperit de mult. Unii oameni respira umflandu-si si resorbandu-si cavitatea toracica asemenea burdufului unui acordeon. Altii respira atat de discret, incat ai spune ca nu au plamani. Modul in care respiram depinde de foarte multi factori: sex, greutate, natura activitatii noastre, calitatea aerului pe care il inhalam, prezenta stresului etc.

RESPIRATIA COMPLETA
Mult mai atenti decat occidentalii la tainele trupului omenesc, indienii, chinezii si japonezii au stabilit cu milenii in urma ca respiratia este functia cea mai importanta a vietii, fiind de aceea si poarta de acces catre sine, catre eul interior, catre functiile subconstientului.
Respiratia trebuie sa fie optima, mereu completa, profunda, sa ne alimenteze trupul cu cat mai mult oxigen. Respiratia se afla in centrul practicilor terapeutice orientale. Intre volumul plamanului si capacitatea respiratorie exista o proportie “divina”, de la care daca ne abatem, sanatatea intra in alerta. Este foarte important de precizat ca odata cu aerul intra in organism si prana (energia fundamentala a vietii). Aceasta trebuie constientizata si urmarite efectele. Cu cat inspiratia este mai ampla si aerul sta mai mult timp in plamani in retentie pe plin, cu atat beneficiem de mai multa energie vitala.

Conditii: o incapere bine aerisita, liniste, temperatura normala (nici prea frig, nici prea cald), imbracaminte usoara astfel ca abdomenul sa nu fie strans.
Pozitia: in picioare, sezand sau culcat. La inceput trebuie sa practicam exercitiul de respiratie culcat, pana ne obisnuim cu executarea lui corecta. In toate cazurile, coloana vertebrala trebuie sa fie dreapta, pentru a permite fluxului de aer sa patrunda liber in interior.
Mintea: Reusita exercitiului depinde de gradul de concentrare al mintii pe fluxul de aer care intra, stagneaza si iese din piept. Acest lucru este esential.
Fazele trebuie executate incet, pana ce simtim o senzatie de confort, de stare de bine, fara sa fortam. Pe masura ce repetam exercitiul, mintea se va concentra fara nici un efort pe inspiratie, retentie si expiratie.

Respiratia corecta si completa cuprinde patru timpi:
1. Inspiratia pe nas – abdominal, toracic, clavicular, profund, lent fara sa fortam
2. Retentie pe plin, fara sa fortam
3. Expiratie pe gura – abdominal, toracic, clavicular, lent fara sa fortam, fara sunet, eliberand intregul continut al plamanilor. Expiratia sa fie facuta intr-un timp mai lung decat inspiratia.
4. Retentie pe vid, fara sa fortam.

Procedeul:
Incepem prin a expira usor, pe gura, fara sa fortam, golind complet plamanii de aer, pana ce muschii din partea inferioara a abdomenului se contracta. Ne oprim respiratia cateva clipe, concentrandu-ne pe pauza (retentia pe vid). Apoi incepem sa inspiram incet, pe ambele nari, constientizand cum abdomenul se umfla treptat, incarcand partea inferioara a plamanilor, apoi toracele se dilata, semn ca si partea mijlocie a plamanilor a primit aer si mai apoi claviculele se ridica, deci si partea superioara a plamanilor a primit aer. In acest mod plamanii sunt incarcati la capacitatea maxima. Tinem aerul in plamani (retentie pe plin) atat cat simtim nevoia, apoi expiram lent pe gura, intreaga cantitate de aer golind total plamanii. Ramanem in retentie pe vid, dupa care urmeaza o noua expiratie. Tot timpul atentia este concentrata pe actul respiratiei.
La inceput, repetam de 5 ori exercitiul, tinzand sa ajungem la 10 exercitii complete. Daca obosim, putem face cateva respiratii de voie (ca cele cu care eram obisnuiti pana acum), apoi reluam tehnica. Practicata consecvent, respiratia completa devine cel mai intim contact cu propriul corp. Treptat aceasta va fi modalitatea noastra de a respira. Omul obisnuit, neantrenat in acest mod are aproximativ 16 respiratii pe minut. In timp, ele se vor diminua, inima va munci mai putin, deci vom trai mai mult.
Avantaje:
- oxigeneaza mai bine plamanii.
- maseaza organele din abdomen.
- restabileste activitatea stomacului si a intestinelor lenese.
- contribuie la scaderea tensiunii arteriale.
- combate palpitatiile.
- sangele se oxigeneaza puternic, creierul se tonifica (intreaga retea nervoasa se activeaza).
- functiile cerebrale si starea fizica isi recapata tonusul.
- toate organele din corp sunt alimentate si energizate.
- se castiga ani de viata prin micsorarea numarului de respiratii.
Exercitiul se poate executa si peste zi, dar numai la 3 ore dupa mese.

Cele trei faze ale respiratiei complete
Pentru o respiratie completa reusita intai trebuie sa ne antrenam sa respiram separat abdominal, toracic, clavicular.
Asezati-va intr-o pozitie extrem de comoda, astfel ca trupul sa va fie complet relaxat (pe un scaun, tinand coloana dreapta, sezand turceste sau culcat pe spate pe un covor). Cautati un loc linistit si bine aerisit, unde sa nu va deranjeze nimeni, cu o temperatura a aerului normala. Pastrati in minte un singur gand: supravegherea exercitiului. Pentru inceput este bine sa tineti mana pe zona de respirat.

Respiratia abdominala
Tineti mana pe abdomen si fara nici o sfortare, goliti plamanii complet de aer, apoi inspirati incet, simtind cum partea de jos a plamanilor se umfla, umfland odata cu ei si abdomenul. Repetati de 3-4 ori.

Respiratia toracala
Acum tineti mana pe torace, expirati, dupa care umpleti cu aer partea mijlociea plamanilor, simtind cum vi se umfla coastele. Expirand, coastele revin la loc.

Respiratia claviculara
Tineti mana in zona claviculelor, concentrati-va asupra plamanilor care, dupa ce expirati aerul, se umplu din nou in partea lor superioara si ridicand umerii. Expirand lent, totul revine la loc.

Respiratia completa
Respiratia completa este efectuarea legata a celor trei etape descrise mai sus. Pentru un inspir reusit si profund intai trebuie sa eliberam plamanii, asadar orice exercitiu de respiratie se incepe cu expiratia. Apoi se inspira lent, pe ambele nari, intai abdominal, apoi toracic si apoi clavicular. Se tine aerul un timp in plamani, apoi expiram pe gura, in aceeasi ordine, abdominal, toracic, clavicular. Expirul va fi mai lung decat inspirul si fara zgomot, aerul iesind usor, gura intredeschisa.
Important: exercitiile de respiratie sunt un mijloc simplu si foarte eficient de lupta cu stresul cotidian. Ele relaxeaza si induc o stare de calm, modificand starea mentala si starea de sanatate. Respiratia completa este o metoda de actiune remarcabila asupra proceselor inconstiente ale organismului, pentru ca dintre toate functiile comandate de catre sistemul nervos autonom, ea este cel mai usor de stapanit prin vointa. Anumiti practicanti indieni sunt capabili sa-si incetineasca deliberat ritmul cardiac si sa-si scada tensiunea arteriala, dar putini sunt oamenii constienti de faptul ca au o putere asa de mare asupra trupului lor. Recent, specialistii stresului au demonstrat ca cea mai simpla metoda de relaxare in viata cotidiana consta in a-ti urmari si reglementa respiratia.

Semnificatia respiratiei complete
Respiratia completa il ajuta pe om sa-si cunoasca modul de pulsatie a propriei sale vieti, energia orgonica (prana) care se descarca si se incarca prin respiratie. Dirijarea atentiei, prin respiratie, asupra vietii organismului nostru ne ajuta sa intram calm si lucid in chiar esenta vietii. (Oprirea respiratiei inseamna moartea. Prezenta ei – viata.) Capacitatea de concentrare asupra acestei functii vitale, care este respiratia, are ca efect inca din primele zile de practica o minunata senzatie de armonie si plenitudine, o egalizare a functiilor fiziologice, un sentiment benefic de calm constient al propriei valori.

ALTE VARIANTE DE RESPIRATIE
Cu ritm si retentie de aer
Tehnica de respiratie este aceeasi: abdomen-torace-clavicule. Noutatea o reprezinta:
a) numararea inspiratiei si expiratiei (4, 5, 6, 7 – in functie de capacitatea pulmonara si exercitiu);
b) retinerea aerului la capatul inspiratiei si al expiratiei (tot numarand 4, 5, 6, 7).
Concret: numarati pana la 5 inspirand, tineti aerul in plamani numarand pana la 5, expirati numarand pana la 5, tineti aerul numarand pana la 5. Durata este de 5-10 minute pe sedinta. Exercitiul se face dimineata si seara, cu stomacul gol. Se recomanda calea progresiva, pornind de la 2-3 minute, mai ales pentru cei suferinzi de boli cardiace si pulmonare.
In mers, cu retentie de aer
Tehnica: faceti 4, (5, 6, 7) pasi inspirand, alti 4 pasi cu suflul intrerupt, apoi 4 pasi expirand, si alti 4 cu suflul intrerupt. Exercitiul se repeta de 5 ori. Exercitiile se executa progresiv.
Cele 10 porunci ale respiratiei - Sfaturi de ieri, bune si azi -

• Aerul e singurul aliment care nu te costa nimic. De ce sa fii zgarcit cu el, de parca l-ai plati cu litrul? Invata sa respiri adanc.
• Inlatura hainele care te impiedica sa respiri. Stai astfel incat cosul pieptului sa nu-ti fie apasat.
• De cate ori te simti obosit, respira adanc, in dreptul ferestrei deschise.
• Poti sta zile intregi fara mancare si apa, dar foarte putine minute fara aer. Adu-ti aminte mereu de asta si nu uita sa respiri profund.
• Aerul inchis se transforma in otrava. Daca vrei sa eviti otravirea, stai cat mai mult cu fereastra deschisa. Inchide-o doar noaptea, cand afara e frig.
• Daca ai fost nevoit sa ramai cateva ceasuri intr-un local plin cu lume, fa dupa aceea cativa pasi afara, in aer liber, pentru a-ti primeni plamanii si a-ti reface tesuturile, prin cateva respiratii adanci.
• Oricat iti este de grea munca de peste zi, nu uita sa faci la capatul ei o plimbare pe jos.
• Daca intrand de afara in casa simti miros de aer inchis, inseamna ca aerisirea nu se face corect.
• Nu uita niciodata ca esti o fiinta care traieste cu aer. Primul si ultimul act din viata omului este o respiratie.
• Daca vrei sa fii sanatos si longeviv, respira corect, complet si constient.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu